Sajnos az idei WM-en nem tudtam részt venni, így támadt egy ötletem, és két résztvevőnek tettem fel több kérdést is. Egész pontosan:

Mikor végeztél és hol, mint szaunamester? Miért indultál? Mi volt az inspiráció, hogy indultál? Milyen programmal versenyeztél? Mi volt vele a célod? Mennyire vagy elégedett az elért eredménnyel? Milyen tapasztalatokat szereztél? Mit gondolsz, jövőre is fogsz indulni? Hogy tetszett maga a rendezvény? Szerinted a jövő mestereinek ez a megfelelő irány? Van-e valami olyan, amit szívesen elmondanál, megosztanál a publikummal? Bármi más, egyéb? 🙂

Nyári-Vincze Zsolt így válaszolt nekem:

Idén márciusban végeztem Ruszkabányai Gittánál, a Szauna Szeánsz keretein belül. Előtte már közel másfél éve Németországban kezdtem el egy helyi szaunában felöntéseket végezni, és mondhatom azt, hogy ezen az úton, a szaunaevolúción egyedül mentem végig.

nyari-zsolt.jpgforrás: Facebook

Ahogy írtam fentebb is: Egyedül több, mint egy évig csináltam felöntéseket, fogalmam sem volt róla, hogy vannak versenyek, csak a közönség és a magam szórakoztatásáért csináltam. Ekkor jött az ötlet, – mivel itt Németországban rendszeresen járok különböző helyekre szaunázni- hogy ezt szeretném csinálni. De ehhez kellett egy tanfolyam. Ekkor már tudtam, hogy vannak versenyek, láttam pár videót is róluk s azonnal az lett a célom, hogy egyszer induljak, indulhassak a WM-en. Ennek egyik lépcsőfoka a hazai selejtező. Mire Gitta kezei közé kerültem, már kész volt ez az álmom.

A programom: Először is, nem álltak hosszú hónapok a rendelkezésemre a felkészülésre, másodjára nekem az a véleményem, aki show műsort akar látni, vagy bűvészmutatványokat, az menjen a cirkuszba. Éppen ezért, én mivel a szaunázás élményét szeretném átadni, nekem nincsenek, nem voltak show elemeim. A hagyományos szaunázás híve vagyok, ahol a szaunamester kellékek és show nélkül varázsolja el a közönséget, illetve a szaunázni vágyókat. Figyelembe kell venni, hogy a szaunázó közönség többsége a hagyományos értelemben, kikapcsolódni, relaxálni megy a szaunába. Én tradicionális viking zenével készültem, ami egy kicsit több,  mint 11 perces műsor ennek az első több, mint 7 perce, az teljesen nyugtató, meditatív zene, a fináléra jön szintén egy hasonló tradicionális harci zene. Sajnos azt be kellett látnom, hogy a szakmai vezetés a show elemeket nézi elsősorban, itt tudtam meg, hogy nem is szaunamesterek, hanem show-k versengenek egymással. Ez egyfelől nagyon nem tetszik, másfelől arra sarkall, hogy ha ez kell, akkor csinálok egy show műsort is. Erre most toborzom a kis csapatomat.

A célom az pont az volt, hogy mind a közönség, mind a zsűri figyelmét felhívjam arra, hogy szerintem nem jó ez az irány, ez egyfajta tiltakozás is volt részemről, mert nem szeretném a szaunázás élményét a cirkuszi produkciók irányába elvinni.

Az elért eredményemmel, csak azért vagyok elégedett, mert tudtam, hogy a fenti okok miatt is, meg azért, mert nem volt még versenytapasztalatom, s új vagyok a szakmában. Ugye az utolsó lettem, de bevallom, titkon reméltem, hogy pont emiatt a különcség miatt, kicsit feljebb értékelnek. De nem vagyok elkeseredve, akiknek a véleményére adok, ők a kritikák mellett nagyon fontos, pozitív dolgokat emeltek ki, ami nagyon fontos számomra, s ezen vélemények miatt nem merültem el az önsajnálatba, s az önmarcangolásba. Végül, ez is szép eredmény, ahhoz képest, hogy több száz szaunamester van Magyarországon, nagyon kevesen vettek részt a versenyen, s ahhoz képest, hogy hivatalosan három hónapja vagyok szaunamester.

Szereztem pozitív, negatív tapasztalatokat egyaránt. A pozitív mindenképpen az volt, hogy számomra példaképnek tekintett külföldi mesterekkel tudtam személyesen találkozni, tőlük tanulni. Pozitív volt az is, hogy végre nem csak Facebookon, hanem élőben is találkoztam szaunamester társaimmal, ha szabad ezt így fogalmaznom. A negatív dolgokat azért nem szeretném kidomborítani, mert tudom, hogy még csak harmadjára szerveztek WM fordulót Magyarországon, de a szervezéssel kapcsolatban kissé csalódott voltam. Két felkészítő nap volt, ahova időhiány miatt és a távolság miatt nem tudtam elmenni. Furcsáltam, hogy egy héttel a verseny előtt tudtam meg a pontozási kritériumokat, s a szabályzatot is csak két nyelven kaptam meg (angol és német), magyarul nem. Továbbá, ami bosszantó volt, hogy a szervezéssel kapcsolatos hivatalos levelek, mindig a spam mappába kerültek, akkor is, amikor megjelöltem, hogy ne oda menjenek. Nyilván ez a technika ördöge, csak kiküszöbölhető lenne ez is. Negatívként említeném meg azt is, hogy szerintem akkor lennének egyenlő esélyek biztosítva, ha ad1: olyan szaunában lenne a verseny, ahol senki nem dolgozik rendszeresen, ad2:  minden egyes dologról mindenki egyformán fel lenne világosítva. Én pl. a helyszínen szembesültem azzal, hogy projektor is van… Erről nem tudtam. Nyilván, ha tudom, vágok össze videót. De ebbe azért nem szeretnék belefolyni, nehogy olyan szaga legyen a válaszaimnak, mintha ezért nem értem el volna jobb eredményt. Remélem, a jövőben csalódottságom kiküszöbölésre kerül a következő versenykor.

Persze bennem van a kisördög, mint említettem, ha show kell, akkor csinálok egyet, tehát szeretnék indulni. Azt még nem döntöttem el, hogy Magyarországon, vagy Németországban, de mindenképp megmérettetem magam. Azt már tudom, hogy Magyarországon most már lesznek előselejtező részei a WM kvalifikációnak, tehát először ott kell majd jól teljesítenem, ha indulni szeretnék.

Maga a rendezvény tetszett, bár a szervezés itt is hagy némi kivetnivalót maga után, de ezt nem szeretném senki fejére olvasni, mert ezek szubjektív dolgok, nem objektívek. Valakinek biztos nagyon tetszett, s nagyon elégedett volt, valakinek annyira nem.

A jövő mestereinek ez is lehet egy irány, de a fő irány az, hogy minden egyes alkalommal, amikor belépünk a szaunába, az adott vendégeknek feleljünk meg. A legfőbb iránynak pedig azt tartanám, hogy ha valóban az egymás szeretetéről, segítéséről szólna a szakma s nem gáncsolásokról. Elég csak megnézni a képzések lehetőségeit. Van három „cég” akik képzésekkel foglalkoznak, elméletileg ugyanazt oktatják, szaunamestereket küldenek az ország, s a világ minden tájára, de mégsem egységesek. Ez nekem nem tetszik. Ahogy az sem tetszik, hogy egy kívülről a szakmába csöppenő ember, csak kapkodja a fejét: Akkor most ki a jó? Ki a jobb? Ki az igazi oktató, ki kicsoda a szakmában? Ezek negatív dolgok, s a szakma vezetőinek azon kéne dolgoznia, hogy ne elriasszák ezek miatt az újoncokat, hanem vonzóbbá tegyék az egész szaunázás élményét, mind a vendégek, mind a szaunamesterek számára.

A publikummal még annyit osztanék meg, hogy ezúton is köszönöm Ruszakbányai Gittának a sok segítséget a felkészülésben való segítőkészségét, s azt, hogy vállalta a kísérő szerepét, annak ellenére, hogy tudta az eredményt. Köszönet továbbá Szabó Zoltánnak, aki ismeretlenül s a távolság ellenére is segítségemre volt a tanácsaival, zeneszerkesztési tudományával, valamint Steierlein Tamásnak, aki szintén szaunamester, Európa egyik legnagyobb szaunaparkjában Erdingben. Az, hogy ők ketten, -mivel már indultak- elmondták a tapasztalataikat az nagyban hozzájárult ahhoz, hogy helyén, megfelelően tudjam kezelni, mind az eredményemet, mind pedig magát a versenyt.

Valamint azt, hogy jelenleg a Bayerischer Wald egyetlen öt csillagos wellness szállodájában dolgozom szaunamesterként, egy olyan wellness szállóban, mely már idén, ha minden jól megy, harmadszorra kapta meg a „mennyei wellness” minősítést.

Köszönöm a lehetőséget!

 

Ambrus Bálint így élte meg:

2015 december 11-én végeztem Budapesten a Szauna Szeánsz képzésén belül.

Az indulásom célja a tapasztalatszerzés volt és a tanulás,valamint egy új közegben egy szakmai zsűri előtt bemutatni tudásom legjavát.

ambrus-balint.jpgforrás: Facebook

Az indíttatás nem más volt, mint a fejlődés, a versenyszellem és a tanulási vágy. Hisz úgy gondolom az ember mindig tud tovább és tovább fejlődni, egészen addig, amíg el nem éri a céljait.

Az elindulásban nagyon nagy segítségemre volt Szabó Zoltán barátom. Verseny, valamint szakmai tapasztalatait osztotta meg velem és mint mindig nagyon jó hangulatban tudtunk készülni a programmal a selejtező körre.

Egy számomra abszolút kényelemes és testhez illő programmal készültem amivel számos alkalommal kedveskedtem a szaunázni vágyó vendégeknek, ez pedig nem más, mint az El Matador nevű programom, amit Zolival készítettünk.

A program egy igazi vérpezsdítő izgalmas történet ami a torreádor és bika fordulatos küzdelmét próbálja a vendégek számára megeleveníteni. Kellemes és különleges illatok segítségével, valamint fergeteges hangulattal.

A tapasztalatszerzés. Nekem most ez volt a legfontosabb.

Az elért eredményemnek abszolút tudtam örülni. Hiszen a cél az volt hogy fejlődjek, ahhoz hogy sikereket és szép eredményeket érhessek el ahhoz először tanulni, majd tenni kell érte . Hisz nap mint nap eszembe jut az a mondat hogy ” Győzz, vagy tanulj!”

Nagyon sok féle módon tudtam bővíteni a tudásom legjavát. Hisz volt lehetőségem találkozni mind külföldi mind magyar szaunamesterekkel és volt lehetőség az egymástól való tanulásra, gyakorlásra valamint mindenki szívesen osztotta meg tapasztalatait a versenyekkel kapcsolatban.

Jövőre már jobban fogok összpontosítani az eredményre és arra, hogy minél jobb helyezést sikerüljön elérnem. Így természetesen szeretnék indulni jövőre is.

Számomra szimpatikus és egy jól megszervezett rendezvény volt. Kellő információval, tájékoztatással és jó hangulattal telt minden egyes nap számomra.

A jövő mestereinek ez egy nagyon színes és jó lehetőség lehet arra hogy nemzetközi zsűri által pontozott szakmai versenyen vegyenek részt. Valamint ha olyan szintű munka és eredmény társul mellé akár nemzetközi szereplésekre is lehetőséget nyújthat. De mindenki számára meghatározó élménnyé válhat.

Egy rövidke kis történet:

Az El Matador programomon részt vett egy nagyon kedves és közvetlen német szaunamester hölgy. Sabine Rauh aki egy Flamenco táncos spanyol programmal készült másnap. És a programom után kaptam tőle egy nagyon kedves ajánlatot, hogy csináljunk közösen egy programot az övéből. Teljesen spontán, érzésből hatalmas örömmel dolgoztam vele együtt.

ambrus-balint2.jpgForrás: Ambrus Bálint Képen: Sabine Rauh és Ambrus Bálint

Köszönöm a Válaszokat!

Bízom benne jövőre én is ott tudok lenni, mint vendég, mesterként egyenlőre nekem nem ez az út lett megírva. Az élményeket olvasva úgy érzem, mindig van hova fejlődni, és szerencsére ez így van jól!

Ezúton is Gratulálok Mindenkinek, a Mestereknek, Szervezőknek!

A szaunáSOK kézikönyve!

Az összes dr.Szauna által szervezett eseményt megtalálod a FACEBOOK-on és ITT a blog-on is!
dr.Szauna HÍR(level)EKért KLIKK!
Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több... szaunáSOK
Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj bátran, klikk IDE!
Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj...

Facebook Instagram YouTube

drSzauna.hu | szaunaSOK.hu | SzauNaTurista.hu | SzaunaZona.hu

szaunáSOK.hu, Magyarország Legnagyobb FÜGGETLEN Szaunás Közössége! Alapítva: 2013!