1. Mióta vagy SzaunaMester?

1 éve

hrusko-csaba.JPGHruskó Csaba
forrás: Hruskó Csaba

2. Miért lettél SzaunaMester?

Elég stresszes munkám van, sok problémán és megoldáson jár mindig az agyam. Kb. 15 éve rájöttem, hogy engem a szauna tud kikapcsolni, elérni azt az állapotot, amikor nem gondolok semmire (ez nálam a szaunázás utáni pihenés közben jön el). Sokáig ezért szaunáztam, majd találkoztam a szaunamesterrel vezetett szauna programokkal és nagyon megtetszett a szaunázásnak ez a formája. Aztán annyit néztem, hogy úgy döntöttem megtanulom, most szeretném másoknak is megmutatni ezt az élményt.

3. Mi motivál?

Szeretném minél tökéletesebben elsajátítani a módszereket, technikákat, hogy minél teljesebb élményt nyújtsak a vendégeimnek. Nagyon élvezem, ahogy kialakul egy program a fejemben, ahogy összerakom a kapcsolódó zenét vagy, ahogy belecsempészem a sajátos Hruskó Csabás humort. És aztán jön a megvalósítás, kontrol csoport és korrekció. Van olyan programom, aminek már a negyedik változatánál tartok.

4. Ki a példaképed?

Szinte minden Magyar szaunamester programján ültem már, megnéztem két világbajnokságot is, így bejutottam a legtöbb ismert külföldi szaunamester programjaira is. Nagyon tetszenek a látványos legyezések, ebben Magyarországon a debreceni mesterek a példák, a külföldi mesterek közül, pedig Fabian programjai tetszettek a legjobban. Számomra a legfontosabb azonban a szaunamester személyisége és egyénisége, egyedisége és ötletei, ahogy megvalósítja a programot. Ezért Szabó Zoli a példaképem, amivel szerintem nem vagyok egyedül. Molnár István is külön utakon jár, ami szintén nagyon tetszik.

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Magyarországon nincs megfelelő szinten értékelve ez a szakma. Kevés fürdő, szálloda kezeli megfelelően a témát. Sok helyen szalagszolgáltatást nyújtanak. Vannak azonban nagyon kreatív mestereink, akik folyamatosan fejlődni akarnak, motiváltak, remélem ez kerül túlsúlyba. Jelenleg egy jó szaunázásért odautazunk, ahol ezek a mesterek dolgoznak.

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Szívesen tartok programot akárhol, de nem munkaként gondolok erre a tevékenységre, nekem a szauna mesterség hobbi és szórakozás. Ezért dolgozni nem mennék külföldre, a külföldi versenyzéstől pedig még messze vagyok.

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Mind a kettőt kedvelem. Én főleg tematikus klasszik programokat tartok.

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Elég sokat megtanultam. Sajnos kevés olyan szauna van, ahol a méreteim miatt én is ki tudok bontakozni a látványlegyezésekkel, de a nappalinkban a bougainvillea már kihalt, mert nem bírta a szeles időjárást. Szóval úgy legyezek, amennyit a szauna lehetővé tesz, de mindenképp a hatásosabb legyezéseket részesítem előnyben.

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Mérnökként elég realista gondolkodású vagyok. Nem hiszem, hogy ez az arány valaha létrejön. Sokan életkori, egészségügyi okok miatt soha nem lesznek szaunázók. Tapasztalatom szerint rengeteg embert visszatart a beléívódott prüdéria, neveltetés vagy csak kívül esik az érdeklődésén a szaunázás. Szerintem, ha tízből 2 minőségi szaunavendég lesz Magyarországon (2 millió ember) az jó eredmény.

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

Én hiszek benne, hogy a megszerzett szaunamesteri tudás mellett meg kell ismerni vendégként is a szaunázást. Rengeteget lehet tanulni a különböző szaunamestereket megfigyelve és fontos megtapasztalni azt is, hogy mi történik a padon. 

 

Köszönöm a Válaszokat!

dr.Szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok KLIKK!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több… szaunáSOK

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj bátran, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj…

Facebook G+ Instagram YouTube

drSzauna.hu | szaunaSOK.hu | SzauNaTurista.hu | SzaunaZona.hu