1. Mióta vagy SzaunaMester?

2011-ben végeztem el a tanfolyamot és azóta folyamatosan szaunamesterkedem. Igaz, nem főállásban csinálom. 

dombo_diana_001.jpgDombó Diána
forrás: Facebook

2. Miért lettél SzaunaMester?

Amikor anno először megláttam egy szállodában, hogy tartanak szaunaprogramokat, azonnal kíváncsi lettem, hogy ez mégis micsoda. Természetesen muszáj volt mindet kipróbálnom, a gyümölcsöst, a mézest és a jegest is még aznap, aztán másnap is. Az első program első percétől magával ragadott az ilyen jellegű szaunázás különleges hangulata. És azóta is a foglya vagyok. Néhányszor elmentem még vendégként szaunaprogramra, amikor egyszer csak belém nyílalt a felismerés, hogy ezt milyen jó lenne csinálni! Ennyi, volt egy belső késztetés, hogy kezdjek bele. És nem bántam meg! 

3. Mi motivál?

Az motivál leginkább, hogy hétről-hétre láthatom a vendégeket jókedvűen, ellazulva. Az, hogy tehetek valamit azért, hogy a vendégek ki tudjanak kapcsolni és el tudják felejteni a hétköznapok során felgyülemlő stresszt.  De fontos az is, hogy a kezdőkkel megszerettessem a szaunázást. Jó érzés, amikor azt mondja valaki, hogy eddig csak 5 percet bírt a szaunában és most úgy eltelt a 15 perc, hogy észre sem vette. Jó látni, hogy barátságok köttetnek a szaunában. Motivál az is, hogy hétről-hétre meg kell újulnom és valami újat kell kitalálni. Jó érzéssel tölt el, hogy sokaknak a heti szaunázás a hét fénypontja! 

4. Ki a példaképed?

Nincs konkrét példaképem. Mindenkit nagyon tisztelek, aki a szaunakultúra népszerűsítésével foglalkozik, ebbe időt és energiát fektet. 

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Bizonyos szempontból hátrányban érezhetjük magunkat az osztrák, német, holland, stb szaunavilágokban dolgozó szaunamesterek mellett. Aki már járt az előbb felsorolt országokban komolyabb szaunavilágokban, az tudja, hogy Magyarországon a szaunavilágok megfelelő kialakítása és a szaunakultúra még nagyon gyerekcipőben jár. Bár lassan-lassan egyre jobb kezdeményezések vannak, egyre több nagyobb, felöntésre tervezett szauna épül, mégis van egy nagy probléma. Mégpedig az, hogy nagyon kevés helyen tudják, hogy miért is építenek szaunát. Persze trendi a 40-50 fős szauna és kell felöntést is tartani. De hogy mi is az a hangulat, amire a szaunázók vágynak, azt sajnos sok helyen még csak nem is sejtik. Amíg Nyugat-Európában a szaunavilág (a wellness részleg) egy külön intézmény, ahol a felnőttek igényes és harmónikus körülmények között tudnak pihenni és feltöltődni, addig nálunk jobb esetben a fürdő, strand elkülönített része, rosszabb esetben nem is elkülönített részén egy átjáróházként funkcionáló melegedőhely. Tehát „hardverileg” nagyon rosszul állunk. És ez így is marad még egy jó darabig, ha a fürdők szemlélete nem változik. 

Viszont a szaunamesterek hozzáállása, tenniakarása Magyarországon igenis példamutató. Amikor a fent említett hátrányos körülmények között egy szaunamester mindent megtesz időt és energiát nem sajnálva, hogy ezeket a hiányosságokat a vendég ne vegye észre, hanem csak a szaunázás előnyeire koncentrájon, az ugye becsülendő. És ami nagyon fontos: a magyar szaunamesterek nagyon önállóak és kreatívak mind legyezéstechnikában, mind az illathasználatban, mind a testkezelő anyagok elkészítésénél, mind a programok hangulatának meghatározásában. 

Az biztos, hogy egy kisebb és egy nagyobb szauna közötti különbséget csak az tudja érzékelni, aki megpróbál egy szintet feljebb lépni és megpróbál a szokásosnál nagyobb szaunában programot tartani. Más legyezéstechnika, más eszközök, más illat koncentráció, más showelemek, más hangtechnika, más fénytechnika. Tehát ha verseny szempontjából nézzük, mindenképpen hátrányban vagyunk, mert keveseknek adatik meg, hogy megfelelő méretű és felszereltségű szaunában gyakoroljanak. De emberileg a hétköznapokban sokkal többet adhatunk a vendégeknek itthon, mint a személytelenebb nagyobb szaunákban. 

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Ha úgy adódik, szívesen tartok külföldön programot a jövőben is, volt már rá precedens. Mindig érdekes és új kihívás egy ismeretlen szaunában, ismeretlen közönségnek programot tartani.

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Alapvetően jobban kedvelem a klasszik felöntést, ami nem feltétlenül relax programot takar. Inkább azon van a hangsúly, hogy állandó impulzív kapcsolat van a vendégekkel, míg a show felöntésnél egy előre eltervezett koreográfia mentén történik minden. Nem szeretek előre mindent pontosan kigondolni, jobban kedvelem a pillanatnyi hangulathoz igazodás szabadságát. De természetesen időnként azért belefér egy-egy show felöntés is. 

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Nem tudom. Messze nem annyit, amennyit illene. Számomra nem ez a fontos. 

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Azt már most is sokan tudják, hogy vannak szaunaprogramok. Sokan kíváncsiak is, hogy miről szól ez pontosan. De sokan nem merik kipróbálni ezt a valóságban, mert félnek valamitől. Azt gondolom, hogy megfelelő körülmények között, kellemes hangulatban legtöbb ember szívesen kipróbálná. Ez a mi felelősségünk, missziónk, hogy kedvet csináljunk hozzá! 

Ha az a kérdés, hogy mikor jön el az az idő, amikor 10 emberből 8 kipróbálta, az szerintem sosem jön el Magyarországon. Hiszen szállodába, wellnessbe, fürdőbe sem jut el az emberek 80%-a, nemhogy még ezen belül a szaunába is.

Aki meg nem próbálta, csak hallott róla, az sosem fogja tudni pontosan, hogy miről van szó. 

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

Legyen önmaga! Ne próbáljon meg senkit utánozni! A saját valós egyéniségét bontakoztassa ki a szaunában is! Élvezze a programokat, amiket tart és akkor a vendégek is jól fogják érezni magukat! Ja és az is nagyon fontos, hogy ne vigye túlzásba a szaunázást! Mert az elején mindenki azt hiszi magáról, hogy ő mindent kibír! 

 

Köszönöm a Válaszokat!

dr.Szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok KLIKK!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több… szaunáSOK

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj bátran, klikk IDE!

SzaunaZóna.hu | szaunáSOK.hu

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj…

Facebook G+ Instagram YouTube