1. Mióta vagy SzaunaMester?

2016. októberében kezdtem el betanulni a szaunamesterséget és egy hónappal később, novemberben tartottam meg az első felöntésemet.

ribak-alexandra-ok.jpg

Ribák Alexandra

forrás: Ribák Alexandra

2. Miért lettél SzaunaMester?

A Savaria Egyetemi Központ rekreációszervezés szakán végeztem, ahonnan többek között Bükfürdőre is jártunk gyakorlatra. Itt láttam először szaunafelöntést és nagyon megtetszett, egybekötve az animátori munkával. Amikor végeztem a sulival, volt lehetőségem Bükfürdőre jönni szaunamester- animátornak. Azóta ebben dolgozom és minden nappal egyre jobban szeretem. 🙂

3. Mi motivál?

A vendégek elégedettsége az, ami a leginkább motivál. Nincs annál jobb, amikor egy-egy összetettebb elemmel való legyezés során biztatnak, kopognak, tapsolnak. Ebből olyan energiát nyerek, hogy tudom tovább folytatni mosolyogva, nem érzem a fáradtságot. A hab a tortán, amikor kijövünk a szaunakabinból és a vendégek beszámolnak az élményeikről, amit a bent töltött percekben szereztek, vagy egyszerűen csak jönnek az ölelések, puszik, pacsik. 🙂

4. Ki a példaképed?

Konkrét példaképet nem tudnék mondani, mivel nagyon kevés szaunamester munkáját láttam eddig, de lehetőség szerint minél több helyre és szaunamesterhez szeretnék eljutni a továbbiakban. 

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Úgy hallottam, hogy Magyarországon a legtöbb szaunamester munkájához társul egyéb teendő, például animátori feladatok, vagy medenceőrködés. Nem tudom, hogy ez valaha le fog-e tisztulni arra, hogy minden szaunamester csakis kizárólag szaunamester legyen, de szerintem nem is feltétlenül kell. Személy szerint én imádom az animátori feladataimmal együtt művelni.

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Szívesen próbára tenném magam külföldön a nagyobb kihívás és a kíváncsiságom miatt, de ha külföldön kezdenék dolgozni ebben, akkor azt csak úgy, ha elég jól ismerem ahhoz a nyelvet, hogy ugyanúgy tudjak társalogni és visszacsatolást fogadni a vendégektől, mint ahogy azt Magyarországon teszem. 

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Leginkább a klasszikkal dolgozom, egy-két show elemet viszont mindig belecsempészek a felöntéseimbe, hogy a legtöbb hatást tudjam biztosítani érzésre is, látványra is. Vendégként is ezt a kombinációt szeretem. 

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Nem eleget. 🙂 Lehet, hogy össze tudnám számolni, de valamit kis törölközővel is, közepessel is és nagyobb méretűvel is szoktam csinálni, ami egy technikának számít, de mégis máshogy hat. Van olyan, ami teljesen véletlenül sikerül élesben a felöntés közben, utána pedig „szárazon” próbálok visszaemlékezni a mozdulatra, hogy mit hogyan csináltam és kisül belőle egy újabb variáció. 🙂

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Erre nem tudok konkrét dolgot mondani. Lehet, hogy soha nem fogjuk elérni azt, hogy 10 emberből 8 tudja. Rengeteg tényezőtől függ, hogyan fog ez alakulni. Közrejátszik ebben minden egyes ember hozzáállása, nyitottsága, tanultsága, érdeklődési- és ismeretségi köre is. Az viszont tény, hogy a megrendezett versenyek miatt minden éven nagyobb híre terjed, egyre több ember beszél majd róla és még több szerez tudomást erről a kultúráról.

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

Elsősorban, hogy ne akarjon egyből a show-ra menni, törölközőt dobálni a plafonig vagy át a lába alatt. Az alapoktól kell kezdeni, onnan pedig mindig magasabbra és magasabbra lehet jutni, ahová a szakmai fejlődése és a vendégek visszacsatolása fogja felvinni. Ha zenét használ, olyanokat válogasson össze ami lendületet ad neki, de egyben populáris és mielőtt kiválasztja a zenéjét/programját amit elő szeretne adni, nézzen végig a vendégközönségen és az alapján döntsön. Figyeljen a visszacsatolásra: ha már a felső sornak a padlóig lóg a feje, ne öntsön még egy dézsa vizet a kályhára, inkább egy kis oxigénnel lássa el őket, illetve fogjon vissza a tempóból, hogy ne legyen rosszullét és mindenki tudja élvezni a programot. Fontos a vendégek tájékoztatása a program részleteiről, amit érdemes nem elhadarni, hanem figyelemfelkeltőnek lenni, meg lehet toldani egy kis humorral is, így biztosan eljut mindenkihez az üzenet.A lényeg az egészben, hogy ne csak a munkát lássa a szaunamesterségben, hanem a pozitív hatásait és a szakma szépségét is. 🙂 

 

Köszönöm a Válaszokat!

dr.Szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok KLIKK!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több… szaunáSOK

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj bátran, klikk IDE!

SzaunaZóna.hu | szaunáSOK.hu

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj…

Facebook G+ Instagram YouTube