1. Mióta vagy SzaunaMester?

2015 szeptember vége óta vagyok szaunamester, Steierlein Tamás volt a tanárom. 

pemmer_attila2.jpg

Pemmer Attila, forrás: Facebook

2. Miért lettél SzaunaMester?

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Ráckevéhez közel lakom, így tudtam menni a szaunaestekre már évek óta, ezeket Gujka Ferenc, Süni tartotta, és összebarátkoztam Vele, sokat beszélgettünk, és mindig mondta, hogy próbáljam ki, csináljam meg a tanfolyamot, legyek én is szaunamester. Én akkor még úgy voltam vele, hogy ááá, ez nekem nem menne… Közben megismerkedtem Steierlein Tamással is, aki szintén el kezdett Ráckevén szauna programokat csinálni, és kettejük inspirációja már elég lökést adott a kezdéshez. Erre még rásegített az, hogy Tamás volt az oktató, és amikor el kezdtem hétvégente szaunaprogramokat csinálni Ráckevén az Aqualand fürdőben, akkor ott voltak Ők is, Feri pénteken, Tamás szombaton, és rengeteget segítettek, közös szaunaprogramokat csináltunk, gyakoroltak velem külön, rengeteget köszönhetek nekik, nagyon hálás vagyok a sok segítségért mindkettőjüknek. És amikor látom a vendégeken, hogy tetszik nekik amit csinálok, és el kezdenek egymással is barátkozni, segítettem abban, hogy egy jó délutánjuk vagy estéjük legyen, akkor gondolom mindig, hogy igen, ezért lettem szaunamester, hogy olyan valamit csináljak, ami egészséges, és még örömet is szerez az embereknek. Egy kicsit egybevág egy másik szakmámmal, lélekgyógyász is vagyok, indiai, tibeti dolgokat tanultam, és ezeknek az alapja a szeretet, a másikra való figyelés, és a szaunában is ez történik, figyelünk a vendégre, és a vendégek ránk, és ha elérjük azt, hogy a vendég boldogabban távozik, mint ahogy jött, akkor már megérte elkezdeni.

3. Mi motivál?

Az előző kérdésben benne is van a válasz: a vendégek motiválnak.

4. Ki a példaképed?

Nincs példaképem, mert egy saját stílust kell megtalálni, viszont szeretném felsorolni azokat, akik segítettek nekem. Gujka Ferit és Steierlein Tamást már megemlítettem, és sok vendég szaunamester jött Ráckevére, akik rengeteget segítettek nekem, külön gyakorolni a mozdulatokat, meg más szakmai finomságokat: Végh Tímea, Végh Sándor, Papp Fédra, Csaba Tünde, Fáskerti Rita, Decsi Bálint, Molnár István ( Ő mondta el, hogy kell tuti szaunazászlót csinálni, a mai napig jó ), Baráth Péter, mindannyiuknak nagyon köszönök minden segítséget.  

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

A hazai szaunamesterek helyzete ? Ez összetett kérdés, mert több szempontot is nézhetünk… egy biztos, hogy nagyon sok nagyon jó szaunamester van Magyarországon, akiket már külföldön is ismernek. Ha a hazai wellnesst nézzük és ebbe helyezzük bele ezt a képet, akkor már lehet, hogy más lenne a véleményem, mert több támogatást érdemelnének a szaunamesterek itthon, én kint élek Németországban fél éve, voltam jónéhány wellness fürdőben, és hát igen, van különbség… reméljük hamarosan otthon is észreveszik, hogy mekkora kincs egy jó szaunamester… 

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Jelenleg külföldön dolgozom, sajnos nem szaunamesterként, de tartottam már programot az egyik fürdőben, a közönségnek tetszett, csak az a magyar lány, aki abban a fürdőben dolgozik, és megígérte, hogy segít, rájött, hogy konkurencia vagyok neki, és persze mindent megtett, hogy ne kerüljek be…. érthető, mert az ott lévő szaunamestereknek nincs semmilyen wellness végzettségük, szaunamester sem, nekem pedig még a wellness menedzser is megvan az úszómester, masszőr, szaunamester, természetgyógyász, lélekgyógyász mellett, így persze, hogy nem volt érdeke, hogy segítsen. Pedig még segítettem is volna neki a szaunamesterségben, de hát ez van, rájöttem, hogy nem szabad bízni senkiben. Próbálkozom tovább, fontos, hogy minél jobban tudjak németül, illetve ha lesznek Németországban szaunamester versenyek, azokon elindulok, hátha megtetszik valakinek/valakiknek amit csinálok. Amikor szabadságra hazamegyek, akkor pedig Ráckevén csinálok, szaunaprogramokat teljesen ingyen, ezt megígértem a vezetőknek, augusztus második felében is tervezem, akkor leszek újra otthon. Illetve ezt felajánlottam Dankovics Zsuzsiéknak is a Tamási fürdőben.  

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Mindkettő nagyon jó, bár egyre inkább a pörgősebb zenéjű show jellegű programokat szeretem csinálni, de úgy, hogy az közben kencés program is, a vendégek nagyon szeretik Ráckevén. Egyszer csináltunk Ferivel egy kozmetikai hétvégét, 22-23 programból 16 volt kencés, ami azt jelenti, hogy só, méz, joghurt, tejszín, és ezek mindenféle gyümölccsel, rozmaringgal, levendulával keverve, és a többi pedig jeges program. A nagy része mindig így nézett ki a programoknak, a szórakozást vegyítjük az egészséggel, és a vendégék megspórolhatják a kozmetikust :-).  Illetve van egy saját programom is, amit én találtam ki, gyakoroltam be, és húsvétkor Ráckevén elő is adtam.  

8. Hány legyezés technikát tudsz?

6-7 legyezési technikát sikerült megtanulnom, ezeket használom is a programjaimon, és folyamatosan gyakorlom is szaunán kívül is. Egy új dobási technikát is kitaláltam, ezt igyekszem finomítani. Nekem több gyakorlásra van szükségem, mert nem olyan finom a mozgásom, mint Végh Sanyié vagy Steierlein Tamásé, nekik vajkezük van, nagyon szépen pörgetnek, legyeznek. 

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Most már azért országszerte vannak szaunaprogramok, az emberek egyre jobban megismerik, ez a része szépen megindult, ami még fontos, hogy az egészséges, fürdőruhamentes szaunázás is elterjedjen, itt Németországban látni a különbséget, teljesen természetes, otthon ehhez még idő kell, és sok türelem. 

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

A ma kezdő mestereknek azt tudom tanácsolni, hogy csak akkor kezdjék el, ha szívvel lélekkel tudják csinálni, ők vannak a vendégekért és nem fordítva, ez nagyon fontos, ez adja az eszenciáját az egésznek, csak úgy megy, ha szeretettel, alázattal csináljuk.

 

Köszönöm a Válaszokat!

dr.Szauna

 

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több… szaunáSOK

Havonta SzaunaSapkát sorsolok KLIKK!

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj…

Facebook G+ Instagram YouTube

MindenAmiSzauna.hu | SaunaTours.hu | SzaunaZona.hu | szaunaSOK.hu