1. Mióta vagy SzaunaMester?

Nem egészen 2 éve kezdtem el a mesterkedéssel foglalkozni. 

oberhofer_csenger_ok.JPGforrás: Oberhofer Csenger

2. Miért lettél SzaunaMester?

A Magyarhertelendi Termálfürdő szaunaparkjának megnyitása óta vendégként rendszeresen jártam szaunázni, míg egyszer az jutott eszembe, hogy kipróbálnám magamat mesterként is. Őszintén szólva nem bírtam már a fenekemen ülve maradni, mert annyira izgatott, milyen lehet az egész történet a mester szemszögéből. 

3. Mi motivál?

A motivációm egyértelműen az, hogy a vendég jól érezze magát, mivel én is vendégként kezdtem és nagyon sok jó élményt kaptam más szaunamesterektől, én is így szeretnék minden jót továbbadni.

4. Ki a példaképed?

A mai napig nagyon jó mesterem Fáskerti Rita. Mellette még Manfred Gottschling az, akitől rengeteg apró trükköt, új technikát tanultam. Nagyon sokat köszönhetek nekik. 

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Jó látni, hogy a pár év alatt, mióta benne vagyok a szaunás körökben, azt venni észre, hogy egyre több nagyon magas szintű szaunamester kerekedik ki innen-onnan. Fontos még, hogy egyre több mesteren észre lehet venni, hogy kedvtelésből csinálják, azért, mert szeretik csinálni és szeretnek adni és nem csak az anyagiak miatt. Sokan vagyunk, egyre többen leszünk, de ez így jó, mert együtt erősek vagyunk. 

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Igen, próbára tenném magam, mivel félig osztrák vagyok és jól tudjuk, hogy az osztrákoknál nagyon nagy kultúrája van a szaunázásnak, ezért belekóstolnék egy kicsit az ottani szauna világba is, de csak rövid időre. 

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Nálam egyértelműen Klasszik a nyerő. Aki egy kicsit is ismer, az tudja, hogy egy nagyon nyugodt természetű ember vagyok és a klasszik felöntésekben találtam meg magam igazán. Nagyon szeretek természetes anyagokat használni, volt szerencsém belekóstolni egy kicsit a virgácsolás világába is, ami nagyon megfogott.

8. Hány legyezés technikát tudsz?

10-12 környékén, viszont szeretek kísérletezgetni is, ennek eredményeképpen ha minden igaz kitaláltam egy saját technikát is. Akit érdekel az megtalál Magyarhertelenden, nagyon szívesen megmutatom. 🙂

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Nagyon jó irányba haladunk, ha csak az elmúlt 5-6 évet nézzük, amióta én is szaunás körökben mozgok, elég nagy fejlődésen mentünk át. Apró lépések, de az én baráti köröm, családjuk és barátaik már mind tudják, hogy létezik ilyen. Ha beszélünk róla, ha olvashatnak róla az emberek, a versenyek és a sok program hatására mindenki találkozni fog egyszer ezzel a kultúrával. Hogy mennyi idő kell ehhez, azt csak tippelni tudnám, mondjuk talán még 5-6 év. 

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

Először is szerintem kezdjen el szaunázni vendégként, figyelje meg a szaunamesterek munkáját. Találja meg magának, mi az, ami miatt ezt a mesterséget szeretné csinálni. Ezután már „csak” tanulás, gyakorlás, tanulás, gyakorlás és még több gyakorlás.  

 

Köszönöm a Válaszokat!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több… szaunáSOK

dr.szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok ki! Küldd elneved, születési éved, lakhelyed irányítószámát ITT!

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj…

Facebook G+ Instagram YouTube

MindenAmiSzauna.hu | SaunaTours.hu | SzaunaZona.hu | szaunaSOK.hu