1. Mióta vagy SzaunaMester?

7 éve múlt január 10-én.

szabo_zoltan_2.jpg

forrás: facebook

2. Miért lettél SzaunaMester?

A NaturMed Hotel Carbona íratott be Gittához. Alapvetően nem szerettem szaunázni, de a srác, akit el akartak küldeni, felmondott és ezért engem küldtek el. Igaziból véletlenül alakult így, de nem hiszem, hogy rossz befektetés voltam. Nem szaunáztam előtte, nem szerettem a meleget. Mondjuk most sincs másképp, csak azóta megtanultam bánni vele és elviselni azt. 🙂

3. Mi motivál?

Az adás öröme. Akár egy klasszik programot tartok egy kis hotelban, akár 60 ember előtt nyomom frakkban, az alap hajtóerő az, hogy kapnak tőlem valamit, amitől jobb lesz nekik.  

4. Ki a példaképed?

Nekem Belley Attila és Tompek Ati. Két versenyélményem fűződik hozzájuk. Az egyik a 2. Oscar vonyarcvashegyi középdöntője, ahol először találkoztam Egri Csabival, Tompek Atival és Kukucska Lacival. Ott láttam Attilát először a szaunában dolgozni. Csak azt láttam, hogy a tömeg tombol, ő meg, mint a villám, pörög-forog bent. Csak ámultam és azt gondoltam, hogy ettől az embertől fényévekre vagyok. Azóta sem gondolom másképp 🙂 A másik ugyanezen versenysorozat döntője volt, Bükön, ahol Beló az „Isteni Su” programját adta le. Akkor láttam életemben először jelmezes, megkoreografált programot. Annyira aprólékos volt, annyira vér profi, hogy ott én, úgy emlékszem, el is indultam haza, hogy átgondolom az életem, és visszamegyek segéd úszómesternek, mert mit keresek én ilyen profik közt. Aztán hála istennek, maradtam. Ez volt az első két legmeghatározóbb élményem, amik óriási hatással voltak rám.

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Azt látom, hogy egyre több a jó és feltörekvő szaunamester. Egyre többen vannak, akik szívből és nem muszájból csinálják és ez fontos. Sok esetben a szolgáltatók ezt még nem becsülik meg és a maximumot várják, minimális ráfordítással, de ez is változni látszik. Lassan rádöbbennek,, hogy egy jó szaunamester vendégvonzó, forgalomgeneráló tényezőként működik. A szaunák elkezdtek „felnőni a mesterekhez” és a mesterek is elkezdtek felnőni a szaunákhoz. Egyre nagyobb szaunák, egyre grandiózusabb műsorok, egyre több vendég. Emellett viszont egyre több a kis „szauna műhely”, ahol a vendégek tanítása és egészséges szaunázásra való nevelése zajlik. Én alapvetően az összképet pozitívnak értékelem és ennél csak jobb lesz. Sokan félnek attól, hogy telítődik a szakma, ugyanakkor nagy a fluktuáció is, szóval egyenlőre nem számítok minőségbeli romlásra, amit a túlzott létszám gyengülő átlaga jelentene.

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Csak kíváncsiságból. Nem szeretnék tartósan külföldön dolgozni. Inkább kíváncsi lennék az ottani vendégekre. Az arcukra, a viselkedésükre, hogy hogy képesek befogadni a munkámat, akkor ha nem közös az anyanyelvünk. Kíváncsi lennék, hogy érezném magam, ha annyi esélyem lenne előttük a bizonyításra, hogy bemegyek, nem szólok egy szót sem, csak megcsinálom a műsort és várom a reakciókat. Igaziból emiatt az érzés miatt lennék rá kíváncsi. Bár Hévízen gyakran átélem, bent ülnek a szaunában és egy árva szót sem beszélnek a vendégek az oroszon kívül. Én meg nagyon sok nyelvet nem beszélek és az orosz köztük van. De távol a hazától ez biztos más lenne. 

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Mindkettőt. És a virgácsolást is. Nekem ez az életem. A klasszikus felöntéseknél a mozgáson és sokszor a dumán van hangsúly, a show programokon a mutatványozáson, a virgácsoláskor pedig az ősiségen. Mindháromban képes vagyok megtalálni azt a csodát, ami miatt szeretem. És amíg többet adnak nekem lelkileg, mint amennyit testileg elvesznek, ez így is fog maradni.

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Sosem számoltam. Nekem ez olyan, mint az „apa kocsit hajt”. „Két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül.” 🙂 Csak csinálom, ami jön. Nem nézek Aufguss.it-et, nem nyúlok másoktól mozdulatokat. Hozott anyagból dolgozom és így nem vész el az egyediség. Viszont érzem, hogy még bőven van hová fejlődnöm és most életemnek ezen szakaszában vagyok. 

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

10! Bár az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül a szakma és a nézetek is változtak, azért sok fejben kell még rendet tenni.

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

Azt, hogy szívből dolgozzon. Ne olajcseppeket számoljon és négyzetmétereket méregessen. Ne a tökéletességre törekedjen, hanem tanulja meg élvezni. Élvezze a mozgás örömét, a vendégek visszajelzéseit és főképp azt, hogy milyen változásokat okoz ez az életében. Hogy megtanul önfegyelmet gyakorolni, félelmetes testkontroll alakul ki nála és hogy sokkal többet fog bírni mind testileg, mind mentálisan. A szaunázás erőssé teszi a testet és a lelket és megtanít könnyedén kibírnunk azt, amiről korábban nem is gondoltuk volna. 

 

Köszönöm a Válaszokat!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több… szaunáSOK

dr.szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok ki! Küldd elneved, születési éved, lakhelyed irányítószámát ITT!

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj…

Facebook G+ Instagram YouTube

MindenAmiSzauna.hu | SaunaTours.hu | SzaunaZona.hu | szaunaSOK.hu