A hétvégén cseh fordulóval elindult az AufgussWM Szaunamester Világbajnokság 2017-es versenysorozata. A nemzetközi zsűriben Zelenák János is tag volt, így erről, és sok másról is kérdeztem.

zsuritagok_janos.jpg

odborná porota: zsűri
forrás: Sauna Fest

Hogy lesz valakiből zsűritag a világbajnokságon?

Alapvetően meghívásos alapon. Tavaly csatlakoztunk az AufgussWM szaunacsaládhoz, elsősorban a szakmai tudásért, a tanulásért, a fejlődésért. Jelenleg az AufgussWM csoport a szakma csúcsa, itt összegződik a különböző országok és szakterületek tudása. A szaunamesterség nem csak hasznos és látványos legyezéstechnikából áll, nagyon sok tudás és tapasztalat tartozik hozzá, a fejlődés folyamatos. Zsűritagként teljesen más szempontokat kell megtanulni és figyelni, mint szaunamesterként, így számomra ez is nagy lehetőség a tanulásra. Először a tavalyi világbajnokság relegation round-jára hívtak meg Brüsszelbe zsűrizni, ami nagy megtiszteltetés volt, hiszen a nemzeti fordulók mellett a döntőn kívül ez az egyetlen nagy nemzetközi versenye a világbajnokságnak.

Ezt megelőzte valamiféle zsűri képzés?

Igen, már a világbajnokság magyar fordulójának a szervezése kapcsán is részt vettem zsűri tréningen. Általában úgy szokás, hogy a hazai fordulóban hazai zsűritag is legyen, ezt azonban én itthon nem akartam. Hívtak a belga fordulóra zsűrizni, annak kapcsán is nagyon sok információt és segítséget kaptam, tapasztalatot szereztem, így lassan belerázódtam a feladatba.

Azt mondod, egy program nem „csak legyezésből áll”. A zsűri mire figyel még? Mit pontoztok?

Van egy eléggé összetett szempontrendszer, amit nagyon hosszú lenne elmondani. Természetesen a legyezéstechnika is számít. Illik-e az adott technika a témához, a zenéhez? Milyen a kivitelezése? Ugyanakkor fontos, hogy a show közepette ne feledjük el, hogy egy szaunában ülünk: a szauna jótékony hatásainak a maximalizálása a versenyen is fontos – figyelni kell a hőemelés egyenletességét és mértékét, a hő elosztását. Külön kategória az aromaterápiás rész – az illatok illeszkedése a programhoz, a mennyiségük és minőségük, a helyes használatuk is számít. Értékelni kell a szaunamester szakmai profizmusát – ebbe az eszközök profi használata, az időbeosztás, a program felépítése, a higiéniás és biztonsági szabályok betartása és sok más szempont tartozik. Pontot ér maga a téma választása és annak a megvalósítása és a show elemek is. Fontos a közönséggel való kapcsolat. És persze van a világbajnokságnak egy versenyszabályzata, amit betéve kell tudni, és annak betartása is fontos… és még hosszan sorolhatnám…

Mi a legnehezebb a zsűrizésben?

Az, hogy nagyon sok mindenre tudatosan és folyamatosan figyelni kell, minden apróságot észre kell venni. Nem ragadhat el egy csodás program hangulata, vagy a közönség reakciói.

saunafestzsuri.jpg

A zsűri

forrás: Sauna Fest

Biztos, hogy érdemes ennyi mindenre figyelni? Nem lehet ezt egyszerűsíteni?

Nem igazán. A szaunamester világbajnokság a szakma csúcsa, ha itt nem számít minden apróság, akkor hol? Szerintem a világbajnokság legfontosabb feladata a szaunamesterek motiválása a fejlődésre. Éppen azért, mert itt minden apróság számít, az induló mesterek nagyon sokat tanulnak és készülnek a bajnokságra. Még a profik is. Ezért gondolom, hogy a világbajnokság a szakmai fejlődés egyik fontos motorja, és ezért fontos figyelni minden részletet. Azt szokták mondani, aki kimarad, lemarad, vagyis aki nem indul a világbajnokságon, azt előbb utóbb ez a gyorsan fejlődő szakma megelőzi. És ezért gondolom, hogy a világbajnokságon minden induló nyer, a helyezéstől függetlenül. Csatlakozik a világ legjobbjaihoz, és a tudása a hétköznapi programok tekintetében is megmarad. Ezért a munkaadóknak is érdekük, hogy elküldjék a mestereiket a világbajnokságra, hiszen a profibb mesterek több vendéget vonzanak, aztán lehet új szaunákat építeni, és jöhet még több vendég….

Zsűrizéskor hány programra kell beülni és milyen gyakran?

Hát, ez az adott rendező beosztásától is függ. Most Prágában volt olyan, hogy zsinórban fél óránként kellett zsűrizni, ami azért elég sűrű. Naponta akár húsz program is lehet, de azért jellemzően kevesebb. A prágai verseny különleges volt, mert a cseh fordulón kívül egy cseh nemzetközi verseny is zajlott, ott is zsűrizni kellett.

Azért ez elég soknak tűnik… Hogy bírtad?

Elég jól, hiszen szaunamesterként azért elég edzettek vagyunk. Negyed órán keresztül végig dolgozni a szaunában az sokkal megterhelőbb, mint negyed órát ülni. Azon kívül ilyenkor kapunk vitaminokat, ásványi anyagokat, gyümölcsöt, izotóniás italokat, és egyébként is nagyon figyelünk arra, hogy mit eszünk mennyit és mikor. Kis odafigyeléssel a fizikai része nem olyan nehéz.

Milyen volt a cseh forduló? Lehet ebből arra következtetni, milyen lesz az idei világbajnokság?

Talán igen. A cseh forduló színvonalas volt és változatos. Januárban volt az AufgussWM közgyűlés, melyen én is részt vettem, mint magyar tag. Ott bevezettünk pár szabálymódosítást, melyből nekem az „emotions”, magyarul hangulatok, benyomások kategória kiemelése volt a legfontosabb. Jó az, ha a mester programja nem saját magáról és az ő nagyszerűségéről szól. Ha a program első sorban a közönségnek szól, arról szól, mit tud adni a mester a résztvevőknek, ha van hangulata, jelenése, ha a mesternek van kapcsolatteremtő ereje. Már az első fordulón látszott, hogy ez bejött, jó az irány, csodás programokat láttunk. Sok volt az új, eredeti ötlet, és sok új, fiatal szaunamestert ismertünk meg, akik nagyon színvonalas munkát végeztek. A cseheknél már elég jól beindult a nemzetközi szintű, profi szaunamester képzés, a tavalyi bajnokok tanítványai várakozáson felül jól szerepeltek, jön a következő generáció. Persze voltak csalódások és nagy bakik is, de egy verseny az ilyen.

Ezt várod a májusi magyar fordulótól is?

Részben igen. Úgy gondolom, hogy színvonalban és új ötletekben nem lesz hiány, az általános színvonala a magyar fordulónak tavaly is nagyon magas volt, amit a nemzetközi zsűri külön kiemelt. Szerintem itthon az új szaunamester generációra még várni kell, ebben egy kicsit még a többiek mögött vagyunk.

Te szaunamesterként is dolgozol, a zsűrizés itt is segít a munkádban?

Nem igazán, sőt! Más dolog főzni, és más dolog ételkritikusnak lenni. Természetesen a szakmai tudás, a sok apró részlet ismerete fontos, ezek közül sokat azonnal be tudok építeni a programokba. Ugyanakkor nagyon sok időt és más erőforrást igényel ez az egész szaunakultúra küldetés, ezért például a legyezéstechnikákat nem tudom szépen és helyesen megvalósítani, mert az elmúlt két évben egyszerűen nem volt időm eleget gyakorolni ezeket. De ami késik, nem múlik, igyekszem majd ezekre is több időt fordítani.

 

Köszönöm a Válaszokat!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több… szaunáSOK

dr.szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok ki! Küldd elneved, születési éved, lakhelyed irányítószámát ITT!

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj…

Facebook G+ Instagram YouTube

MindenAmiSzauna.hu | SaunaTours.hu | SzaunaZona.hu | szaunaSOK.hu