4 alap „klasszikus” programot szoktunk megkülönböztetni, ezek egyre erősebbek is hőérzetünket tekintve.

Első egy relaxáló program, ahol csak olajakat használunk, illetve gyakori, hogy citrommal „mossák” le magukat a vendégek. Utána jöhet egy bőrradír, ezt leggyakrabban sós bedörzsöléssel szokták végezni. A következő a bőrápoló program, ez leggyakrabban méz, ám sokan allergiásak a pollenre, a repce méz lehet egy jó alternatíva.

Végezetül tarthatunk egy jeges programot, ahol több víz, vagy jég használatával erőteljesebben emeljük a hőfokot, majd jeget osztunk a vendégeknek, hogy hűtsék magukat. Mivel ez egy intenzív program, érdemes a végére hagyni.Figyelmeztessük a vendégeket, hogy az arcukat közvetlenül a jéggel ne hűtsék, csak a hűvös kezükkel érintsék azt. A jéggel egyébként a lehűléshez hasonlóan kívülről befelé érdemes haladni, illetve a vendégek egymás hátán, a gerincoszlop melletti vájatban lassú mozdulatokkal felülről lefelé majd vissza mozgathatnak néhány jégkockát. 🙂 A végén a maradék jégre önthetünk vizet, és a jeges vízzel (a szaunában, vagy azon kívül) egyenként nyakon önthetjük a vendégeket, jól fog esni nekik program után.

A jeges program esetében gyakran használnak illóolaj helyett pálinkát, ez esetben csak teljesen tiszta (nem cukros, nem ágyas, nem mézes!), jó minőségű pálinkát használjunk, és bánjunk nagyon óvatosan a mennyiséggel – természetesen ezt is vízzel hígítva használjuk.

Tarthatunk programot a gőzben is, ekkor nyilván nem viszünk be vizet, de illóolajakat használhatunk, a legyezéstechnika annyiban módosul, hogy a gőzkamra tetején megülő gőzt kell lehúznunk a vendégekre. A gőzös programot érdemes a bőrradír után tartani, de még a bőrápolás előtt. Esetleg a bőrradír helyett, hiszen a gőzben is használhatunk anyagokat, pl. durvára darált kávét, mely kitűnő bőrápoló hatású (lásd hawaii kávés masszázs és egyebek). Higiéniai okokból a legtöbb gőzben van hideg vizes slag – ezzel a program előtt és után lemoshatjuk a padokat, a program alatt pedig hűsíthetjük a vendégeket, pl. a gőzkamra plafonjára irányított slagból a vendégre plafonról egy kellemesen langyos „eső” hullik vissza (ezt hívjuk trópusi esőnek). Az egyes programok között biztosítsunk elegendő időd a lehűlésre a vendégeknek – és saját magunknak is!

A szaunáSOK kézikönyve!

Az összes dr.Szauna által szervezett eseményt megtalálod a FACEBOOK-on és ITT a blog-on is!
dr.Szauna HÍR(level)EKért KLIKK!
Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több... szaunáSOK
Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj bátran, klikk IDE!
Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj...

Facebook Instagram YouTube

drSzauna.hu | szaunaSOK.hu | SzauNaTurista.hu | SzaunaZona.hu

szaunáSOK.hu, Magyarország Legnagyobb FÜGGETLEN Szaunás Közössége! Alapítva: 2013!