Az okosítás folytatódik, mitől jó egy SzaunaProgram, mik a kötelező elemei? Mitől, miért Program a Program? Mint már tudjuk, SzaunaMester tartja, lehet profi (valahol tanulta), vagy amatőr.

Szokás még felöntésnek (német Aufguss szó fordítása), ráöntésnek, ceremóniának, szeánsznak vagy shownak (ez már egy másik műfaj kezd lenni, írok majd erről is) is nevezni. Egy-egy ilyen esemény 10-15 percet tart. Még a program előtt a mester ellenőrzi a szauna tisztaságát, páratartalmát, hőfokát, ha szükséges takarít, óv lepedővel, párásít, nedvesíti a falakat, padokat, állít a hőfokon, átszellőzteti a kabint. A vendégeket érdemes a program előtt a szaunatérben várakoztatni, a ceremónia kezdésénél engedjük be őket, Németországban akár 10 percet is előmelegednek, itthon 1-2 percet szokás, addig míg a mester kellőképpen tájékoztatja (fontos! a tájékoztatás, erről is, majd egy másik részben) a jelenlévőket a menetrendről. A Mester háromszor-négyszer önt fel illatos vízzel vagy előre bekészített jéggel a kályhán lévő kövekre. Fontos, illóolajat sohasem teszünk közvetlenül kövekre, csak vízzel vagy jéggel elkeverve! Fokozatosan emeli a hőérzetünket a kamrában, figyel a levegő egyenletes elkeverésére, különböző legyezési technikák segítségével törölközővel vagy szaunazászlóval. egyéni ventillációt is biztosítva. Figyel a vendégekre, általuk adott visszajelzésekre. Ha szükséges a program alatt szellőztessünk. Az időt a bent lévő homokóra segítségével mérhetjük, semmiképpen se lépjük túl a 15 percet, ennyi idő bőven elég az egészséges szaunázáshoz.

Egy nap 4-5 felöntésnél többre nem érdemes beülni, szokás ezt gőzben is tartani (ide illóolaj elég), ott inkább a koszolósabb, kávés, csokis szeánszok vannak tartva, ott higiéniai okokból érdemes a bent lévő slaggal lemosni azt a részt ahova ülni szeretnénk. Amennyiben több ceremóniát szeretnénk tartani, érdemes felépíteni, a bemelegítésnek egy illóolajos relaxálót, majd egy peelinggel folytatni, azt követően egy bőrápolóssal és egy jegessel érdemes zárni (ezekről később írok még részletesebben).

Nagy vonalakban így néz ki egy felépített program… Jövök a folytatással, milyen „klasszikus”programok vannak ott mire érdemes figyelni!

A szaunáSOK kézikönyve!

Az összes dr.Szauna által szervezett eseményt megtalálod a FACEBOOK-on és ITT a blog-on is!
dr.Szauna HÍR(level)EKért KLIKK!
Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több... szaunáSOK
Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj bátran, klikk IDE!
Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj...

Facebook Instagram YouTube

drSzauna.hu | szaunaSOK.hu | SzauNaTurista.hu | SzaunaZona.hu

szaunáSOK.hu, Magyarország Legnagyobb FÜGGETLEN Szaunás Közössége! Alapítva: 2013!