…ahogy mondani szokták. A budapesti és Budapest környéki szaunaélet. Az utóbbi években az ország számos pontján (felsorolás nélkül, nehogy valamelyiket kihagyjam) egyre több wellness, spa létesítmény nőtt ki a földből, újult meg, vagy életet leheltek belé.

 

Budapest és környéke ebben bizony lemaradt, vagy inkább úgy fogalmaznék, más időszakban fejlődött. Itt már akkor fürdők voltak, már akkor épültek szaunák, amikor máshol nem nagyon. A wellness ipar rengeteget fejlődött, a vendégek világot látottak, és az ország számos pontján kiváló fürdők épültek, melyben a kor követelményeinek egyre inkább megfelelő (vagy megfelelni próbáló) szaunák épültek. Budapesten ezek a fejlesztések vagy elmaradtak, vagy nem olyan látványosak voltak, mint országszerte.
De végre elindult valami. Ősztől több helyen új szaunák épültek, szaunaeseményeket szerveznek. Időrendben. Kezdte a sauna party a Lukács Fürdőben, ahol a patinás fürdő szolgáltatásai mellett egész estés szaunaesteket szerveznek, majd a V8 nyitotta meg a legnagyobb magyarországi szaunát, ahol szaunamesterek akár nemzetközi bemutatkozásra készülve is gyakorolhatnak, Ráckevén elkészült a régen várt kültéri nagy szauna. 
Végre elindult valami. A budapesti és Budapest környéki szaunakultúra infrastruktúrális fejlődése lehetővé teszi már, nemcsak azt, hogy nem kell a fél országot átutazni egy jó szaunázásért, hanem azt, hogy az országban elindultak a szaunamesterek is. Nemhogy szaunáért, hanem szaunamesterért sem kell utazni messze. A szaunázók létszámának növekedése egyre könnyebben finanszírozhatóvá teszi azt, hogy szaunázók, szaunák és szaunamesterek találkozzanak egymással.
Végre elindult valami. Valamennyi budapesti és Budapest környéki helyen egyre több új vendéggel találkozni, egyre több média felületen jelenik meg szaunázásról szóló cikk, blog, interjú, egyre többek ismerik meg az egészséges szaunázást, a szauna felöntések élményét, és válnak szaunázni szerető vendéggé. 
Végre elindult valami. Nem lényeges, kinek mekkora, nem lényeges, ki milyen régóta, nem lényeges ki hányszor. A lényeg, hogy egy rég várt piaci igény valósult meg. Itt is, ott is, amott is. Mindegyik MÁS. Nem jobb, vagy nagyobb, vagy több, hanem egyszerűen MÁS. A vendégnek egyre több választási lehetősége van, egyre többféle szolgáltatás közül. Én örülök, hogy nemcsak egyféle csokit lehet kapni, nemcsak egyféle üdítőt, nemcsak egy televíziót lehet nézni, hanem a sokféle közül választhatok. Nem úgy, hogy a sok közül csak egyet választhatok, hanem úgy, hogy a sok közül bármelyiket választhatom. 

Mert végre elindult valami.

írta: Steierlein Tamás (szaunáSOK-ban)

 

Még több infó, még több szaunás élmény, még több… szaunáSOK